Quotes

Signature Tree Celebrates The Diamond Jubilee


– Dortmund Square in Leeds City Centre was refurbished with Silva Cells at the base of a London Plane Tree in 2013. The results, eight years later, are stunning.

– Leeds City Council endeavored to refurbish the square located off the Headrow by improving walkways, street lighting, and seating to open and enhance the space for visitors to the city centre.

– Silva Cell’s flexibility allowed for a smooth installation, despite the 150-year-old utility pipes.

The highlight of the makeover is the planting of a signature London plane tree, in honor of Her Majesty The Queen’s Diamond Jubilee, in front of the entrance to St. John’s Centre. The Diamond Jubilee celebrates the 60th anniversary of the Queen’s coronation and took place in June 2012.

As quoted in the Leeds City Council blog, Councilor Mark Dobson (executive member for the environment), described Dortmund Square as “one of the busiest thoroughfares in the city centre.”

This high volume of activity means high pedestrian traffic that would threaten the prosperity of the signature tree due to subsequent soil compaction. The designers, Leed City Council, wanted to ensure that the tree would thrive well beyond the next century, and to increase their urban tree canopy cover, they needed a long-term solution that would prevent soil compaction and provide adequate soil volume to the tree’s roots to foster its full growth. Additionally, the utilities on the site included a considerably large, historical water main and concrete slab, each of which posed significant design challenges.

Designers elected to use the Silva Cell system because it would provide the tree with long-term access to healthy soil and because it would help its roots to stay below the surface and not impose costly maintenance to the new flagstones on the site. Additionally, the flexibility of the modular system could easily accommodate the existing utilities.

Due to the close proximity of the site to the main water supply for the city, the council brought in a specialist team to use vibration-free technology to remove a large concrete slab that covered the area. The technology was important for reducing the risk of disturbing the utilities, especially the 300mm main that was first laid in 1850. The removal of the slab, however, revealed that the excavation area was much smaller than originally anticipated. This revelation required a change from a 2 layer (2X) to a 3 layer (3X) Silva Cell system, which reduced the excavation footprint but maintained the soil volume target as designed.

At the time of its planting, the semi-mature tree was already 20 ft 6 meters tall with a weight of 1.5 tonnes and needed to be placed in the tree pit via crane. Today the tree is around 55 ft, 17meters. It has tripled in size.

Dortmund Square is part of the Green Corridor project, an effort to transform areas of neglected land into green spaces along the historical walking route between Holbeck and Leeds city center. As one of the first planting projects along the Green Corridor, the installation at Dortmund Square sets a standard for sustainable underground architecture in the city that says it will keep its promises to the trees.

 

Installation Summary:

Number of Silva Cells: 48 3X
Amount of soil volume total: 28m3 (1,000 ft3) of soil volume
Soil volume per tree: 690 ft3
Number of trees and type: 1 London Plane
Type of project: Integrated Trees, Stormwater
Project designer: Leeds City Council
Project contractor
: Four Seasons
Installation date of Silva Cells: 2013

 

 

Have a product question or want to talk about a specific project?
Use the form to get in touch.

Contact Us Form